Pressrelease

Jan Lundgren Trios album streamat över miljonen på ett halvår

Det kritikerrosade albumet I Love Jan Lundgren Trio har under de senaste 6 månaderna spelats över 1 300 000 gånger på streamingtjänsten Spotify. Bland nutida svenska jazzskivor är siffran närmast unik. Ett av albumets spår, Can You Please, har enskilt streamats hela 160 000 gånger bara under den senaste månaden (december 2014).

Jan Lundgren Trio bildades på nittiotalet och består förutom Lundgren själv av Mattias Svensson och Zoltan Csörsz Jr. Deras sjunde album I Love Jan Lundgren Trio spelades in helt analogt under 2012 i Sveriges Radios Studio 3. Producent är Eric Palmcrantz och albumet är utgivet på labeln Buben med distribution av Figaro Music and Media Group. Bland många fina recensioner kan nämnas brittiska Jazz Journals fem av fem stjärnor.

Pianisten och kompositören Jan Lundgren är glatt överraskad av albumets populäritet: - Jag är mycket glad och nästan förundrad. Vi valde att släppa skivan både via en begränsad, numrerad vinylupplaga och via olika digitala tjänster. Att nå ut på på det här sättet, med så otroligt många streams på en kort tid, är häftigt. Det känns fantastiskt hoppfullt att vi kan slå igenom med ett svenskt jazzalbum i en tid när man har så mycket musik att välja på.

Producenten Eric Palmcrantz berättar att streamingstatistiken också överraskar på andra plan.
- Skivan spelas inte bara här i Sverige. Faktiskt är det i USA som antalet streams är väldigt högt, även i Tyskland och Frankrike är I Love Jan Lundgren Trio otroligt populär.

I skrivande stund turnerar Jan Lundgren Trio i Europa och nyligen släpptes trions senaste album Flowers of Sendai.